You Are Here: Home » Consultatii Juridice » Tutela si curatela de stat

Tutela si curatela de statCe se intampla cu copiii ramasi fara parinti care decedeaza, plec peste hotare, sunt inchisi in inchisoare sau pur si simplu dispar, este instituita tutela si curatela de stat asupra acestora sau macar una dintre acestea?

Tutela si curatela de stat

Sursa foto: galicinao.comRaspuns:

Conform legislatiei Republicii Moldova, tutela si curatela se instituie asupra copiilor ramasi fara ocrotire parinteasca cu scopul de a-i proteja drepturile si interesele lor legitime, a-i educa si instrui.

Diferenta  majora dintre tutela si curatela este faptul ca copiii pana la varsta de 14 ani beneficiaza de tutela, iar dupa varsta de 14 ani, tutela se transforma in curatela.

Pentru a sti mai multe despre tutela si curatela, iti recomand articolul Care este diferenta dintre tutela si curatela si cine poate fi tutore sau curator? din acest site.

Ce tine de tutela sau curatela in cazul copiilor care sunt intretinuti si educati de institutiile de stat, trebuie sa precizez faptul ca in cazul in care asupra acestor copii, nu este instituita curatela sau tutela, obligatiile ce decurg din tutela sau curatela sunt puse pe seama administratiei institutiei de stat care are grija de copilul in cauza.

Chiar daca copilul are deja un tutore sau curator, plasamentul temporal al acestuia intr-o institutie de stat, nu anuleaza drepturile si obligatiile tutorelui sau curatorului de baza.

Deja de protejarea drepturilor copiilor externati din institutiile de stat se ocupa autoritatile tutelare.Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

Copyright © 2013-2019 Begu Valentin. Toate drepturile sunt rezervate.

Scroll to top