You Are Here: Home » Consultatii Juridice » Tratatul de la Lisabona

Tratatul de la LisabonaTratatul de la Lisabona

Tratatul de la Lisabona reprezinta un tratat international la nivelul Uniunii Europene de reformare totala a acesteia, prin amendeaza Tratatul de la Maastricht si Tratatul de la Roma, care a fost redenumit in Tratatul privind functionarea Uniunii Europene.

Acest tratat semnat in Portugaia, a fost aprobat de statele membre ale Uniunii la data de 13.12.2007, intrand in vigoare aproape 2 ani mai apoi, la data de 1 decembrie 2009.

Izvorul principal al acestuia, survine din Declaratia Consiliului European de la Laeken din 2001, urmata ulterior de Conventia Europeana prin care s-a elaborat Tratatul de instituire a unei Constitutii pentru Europa. Dupa cativa ani de incertitudini, declaratii controversate, pareri diferite si chiar doua referendumuri negative, in anul 2007, are loc Declaratia de la Berlin prin care Consiliul European a adoptat un mandat pentru o viitoare Conferinta inter-guvernamentala sub egida presedintiei portugheze. Conferinta respectiva si-a incheiat lucrarile in luna octombrie a aceluiasi an, iar 2 luni mai tarziu, dupa am mentionat anterior, la 13 decembrie 2007 tratatul a fost ratificat de statele UE.

Sursa foto: http://gtmarket.ruPrincipalile schimbari si reforme survenite o data cu Tratatul de la Lisabona, putem mentiona urmatoarele:

  • In urma Tratatului de la Lisabona, Uniunea Europana are deja personalitate juridica.
  • Este infiintata functia de Ministru de Externe al Uniunii Europene, denumit Inaltul Reprezentant al Uniunii pentru politica comuna externa si de securitate.
  • Functia de presedinte a Consiliului European este una permanenta de `Presedinte a Uniunii`, fiind defapt, una temporala de 2 ani si jumatate.
  • Parlamentul European a obtinut mai multe puteri, formand o legislatura bicamerala, alaturi de Consiliul de Ministri, in conformitate cu procedura legislativa ordinara.
  • A fost redus numarul de comisari cu circa 1/3.
  • Modificarea procedurilor de vot.
  • Regulile Tratatului de la Nisa au fost in vigoare pana in anul 2014.

Deasemenea tinem sa precizam ca termenul „Comunitate” este inlocuit cu „Uniune” in tot textul. Uniunea ia locul Comunitatii, fiind succesorul juridic al acesteia.

In materia drepturilor omului, o importanta mare o prezinta faptul ca Tratatul de la Lisabona a acordat calitate legala Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, lucru salutat de juristii europeni.

Aceasta este descrierea succinta si curpinzatoare a Tratatului de la Lisabona.

 

 Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

Copyright © 2013-2018 Begu Valentin. Toate drepturile sunt rezervate.

Scroll to top