You Are Here: Home » Consultatii Juridice » Stabilirea paternitatii si contestarea acesteia

Stabilirea paternitatii si contestarea acesteiaStabilirea paternitatii si contestarea acesteia

Acest articol va oferi raspuns mai mult tatilor care doresc sa afle cum se stabileste paternitatea, are loc aceasta prin instanta de judecata sau nu. Deasemenea se va oferi raspuns privind contestarea paternitatii sau matarnitatii unui copil.

Sursa foto: https://allresultbd.comConform art. 48 din Codul Familiei al Republcii Moldova Nr. 1316 din 26.10.2000 stabilirea paternităţii are loc inclusiv si în instanţa judecătorească.

Conform acestui articol, dacă copilul este născut din părinţi necăsătoriţi între ei şi în lipsa declaraţiei comune a părinţilor sau a tatălui copilului, paternitatea se stabileşte de către instanţa judecătorească în baza declaraţiei unuia dintre părinţi, a tutorelui (curatorului) copilului sau a copilului însuşi la atingerea majoratului.

Deasemenea paternitatea, cat si maternitatea poate fi contestata, in baza art. 49 din acelasi Cod al Familiei al RM.

Conform art. 49 alin. (1) Paternitatea (maternitatea) poate fi contestată numai pe cale judecătorească de către persoanele înscrise drept tată sau mamă sau de către persoanele care sînt mama sau tatăl firesc al copilului, de către copil la atingerea majoratului, de către tutorele (curatorul) copilului. În cazul în care în privința tatălui este instituită o măsură de ocrotire judiciară, se aplică prevederile art. 48-52 şi 48-53 din Codul civil.

(2) Cererea privind contestarea paternităţii (maternităţii) poate fi depusă timp de un an din momentul cînd una din persoanele enumerate la alin.(1) a aflat sau trebuia să fi aflat despre înscrierea privind paternitatea (maternitatea) sau din momentul atingerii majoratului, în cazul unui minor.

(3) Nu au dreptul să conteste paternitatea:
a) soţul care şi-a dat acordul scris la fecundarea artificială sau implantarea embrionului soţiei;
b) persoana care a fost înscrisă drept tată al copilului în baza declaraţiei comune a acesteia şi a mamei copilului sau în baza declaraţiei proprii, dacă în momentul depunerii acesteia ştia că nu este tatăl firesc al copilului.Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

Copyright © 2013-2019 Begu Valentin. Toate drepturile sunt rezervate.

Scroll to top