You Are Here: Home » Consultatii Juridice » Penalitati pentru intarzierea in achitarea facturii pentru energia termica

Penalitati pentru intarzierea in achitarea facturii pentru energia termicaPenalitati pentru intarzierea in achitarea facturii pentru energia termica

Ce amenzi risc daca intarzii sa achit factura comunala pentru energia termica? Am auzit ca se vor aplica penalitati pentru fiecare zi de intarziere, este corect?

Sursa foto: bani.mdIn baza Hotararii Nr. 23  din 26.01.2017 cu privire la aprobarea Regulamentului  privind furnizarea energiei termice a Agentiei Nationale pentru Reglementarea in Energetica, (Publicat : 25.08.2017 în Monitorul Oficial Nr. 316-321 art Nr : 1581), pct. 64, alin. 8) Furnizorul are dreptul să aplice penalităţi pentru întârzierea la plata energiei termice facturate în mărimea şi în modul stabilit prin contract în urma negocierilor. Cuantumul penalităţii este negociabil, dar nu poate depăşi rata medie anuală ponderată a dobânzii la creditele noi acordate în monedă naţională de băncile comerciale, pentru un an, înregistrată în anul precedent şi publicată în raportul Băncii Naționale a Moldovei.

Eventualele penalitati vor fi incluse in factura primita de consumator.

Conform punctului 108 din Hotararea respectiva, Furnizorul este în drept să aplice penalitate consumatorilor pentru fiecare zi de întârziere a plăţii pentru energia termică consumată, începând cu prima zi după data-limită de plată a facturii. Suma penalităţilor va fi prezentată consumatorului spre achitare în aceeași factură însă pe poziţii distinse.

Penalitatea poate fi aplicată numai dacă este prevăzută în contractul de furnizare a energiei termice. Cuantumul penalităţii este negociabil, dar nu poate depăşi mărimea stabilită conform Legii nr.92 din 29 mai 2014 cu privire la energia termică și promovarea cogenerării. Deasemenea penalitatea nu se aplică în cazul facturilor eronate.

Asadar, va recomand sa cititi cu atentie contractul de furnizare a energiei termice si sa gasiti normele stipulate privind penalitatile si intarzierile privind achitarea facturii de energie termica.

 

 

 

 Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

Copyright © 2013-2019 Begu Valentin. Toate drepturile sunt rezervate.

Scroll to top