You Are Here: Home » Consultatii Juridice » Opinia copilului in instanta de judecata

Opinia copilului in instanta de judecataOpinia copilului in instanta de judecata

Cu totii stim ca copiii au o imaginatie foarte bogata, alteori pot fi usor manipulati si influentati, iar alte ori, indeobste pot sa spuna minciuni, si numai ei stiind de ce o fac si motivele acestora. Spuneti-mi va rog, luand in calcul natura si dezvoltarea unui copil, de la ce varsta opinia acestuia se considera destul de serioasa ca sa fie luata in calcul in cazuri extrem de seriose, mai ales in instantele de judecata?

Sursa foto: http://www.jgllaw.com/Conform art. 54 din Codul Familiei Nr. 1316 din 26.10.2000 al Republicii Moldova, privind dreptul copilului la exprimarea opiniei – copilul are dreptul să-şi exprime opinia la soluţionarea în familie a problemelor care îi ating interesele şi să fie audiat în cursul dezbaterilor judiciare sau administrative. De opinia copilului care a atins vîrsta de 10 ani se va ţine cont în mod obligatoriu dacă aceasta nu contravine intereselor lui.

Observam aici ca conform normei date, judecatorul este obligat prin lege ca sa ia in calcul la emiterea unei decizii inclusiv parerea copilului care deja a implinit varsta biologica de 10 ani. Desigur in multe situatii judecatorul poate lua in calcul si opiniile copiilor de 9-8-7-6-5 … ani, insa in aceste cazuri deja, acest lucru este la discretia mariei sale.

Codul civil in articolul  Articolul 48-87 privind Dreptul la asistenţă juridică, deasemenea include anumite reglementari privind varsta de 10 ani a copilului, si anume:

(1) În cadrul oricărei proceduri desfăşurate de autoritatea tutelară, minorul care a împlinit vîrsta de 10 ani și persoana supusă unei măsuri de ocrotire îşi pot alege un avocat sau pot solicita desemnarea unui avocat care acordă asistenţă juridică garantată de stat, indiferent de opinia sau opoziţia persoanei însărcinate cu ocrotirea.

(2) Dreptul de a fi asistat de un avocat ales sau de un avocat care acordă asistenţă juridică garantată de stat va fi adus la cunoştinţa persoanei ocrotite în textul citaţiei şi la prima prezentare a acesteia.

(3) Dacă, pe durata desfăşurării procedurii de către autoritatea tutelară, persoana ocrotită nu este asistată de avocat, la cererea acesteia, în cazul în care a împlinit vîrsta de 10 ani, autoritatea tutelară solicită coordonatorului oficiului teritorial al Consiliului Naţional pentru Asistenţă Juridică Garantată de Stat desemnarea unui avocat, care va dispune de împuternicirile unui reprezentant legal în procedura respectivă.

(4) Asistenţa juridică prevăzută la alin. (3) se acordă gratuit.Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

Copyright © 2013-2019 Begu Valentin. Toate drepturile sunt rezervate.

Scroll to top