You Are Here: Home » Consultatii Juridice » Nulitatea casatoriei fictive

Nulitatea casatoriei fictiveNulitatea casatoriei fictive

Cand si in ce conditii poate fi declarata nulitatea casatoriei fictive ?

Sursa foto: http://domingo-law.comPersoana care are dreptul sa ceara declararea nulitatii casatoriei fictive, reiese din dispozitiile art. 42 din Codul Familiei, iar aceasta conform alin. 1 lit. d) este sotul de buna-credinta, in cazul in care a fost incheiata o casatorie fictiva.

Reiesind din dispozitiile acestei norme, nici o alta persoana – prieten, ruda, persoana straina s.a., nu poate cere nulitatea casatoriei fictive, decat doar de unul dintre soti.

Deasemenea paratul va avea obligatia de a aduce dovezi ca casatoria data este una fictiva. In acest sens va recomand link-ul de aici sa aflati daca casatoria din interes material este o casatorie fictiva sau nu.

Conform art. 41 din Codul Familiei al Republicii Moldova, reiese ca doar instanta de judecata poate declara nulitatea casatoriei fictive, si doar daca aceasta a fost incheiata cand sotii sau unul dintre ei nu a avut intentia de a crea o familie.

In rezultat casatoria declarata nula se considera ca atare din momentul incheierii ei. Instanta de judecata este obligata satransmita, in termen de 3 zile de la data cand hotararea privind declararea nulitatii casatoriei a ramas definitiva, o copie a acesteia oficiului de stare civila din raza teritoriala a instantei de judecata.

Totusi conform art. 43 alin. 3 din Codul Familei al RM, nulitatea casatoriei fictive nu poate avea loc, adica nu poate fi declarata nula daca, la momentul examinarii cauzei, persoanele care au incheiat aceasta casatorie au creat deja o familie. Un exemplu in acest sens este nasterea unui copil in familia respectiva.

 

 Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

Copyright © 2013-2019 Begu Valentin. Toate drepturile sunt rezervate.

Scroll to top