You Are Here: Home » Articole limba romana » MLM in viata noastra

MLM in viata noastraMLM in viata noastra

In prezent extrem de multa lume cand aude de o afacere MLM sau Multi Level Marketing sau marketing de retea, se gandeste deodata ca fiind o piramida financiara, care intr-un mod sau altul, mai devreme sau mai tarziu va pacali membrii retelei date.

Insa ce multa lume nu cunoaste, este faptul ca practic orice persoana in prezent interactioneaza cu afaceri MLM, practic zi de zi. Inainte de a continua, iti recomand sa citesti articolul Ce este MLM sau Multi Level Marketing pentru a intelege cu ce se mananca aceasta forma de vanzari.

Ce tine de Republica Moldova, cred ca cel putin o data ai fost informat de vreun prieten sau ruda, sau in cautarea unui loc de munca ai aflat de o anumita afacere de genul Marketing in Retea. De cele mai multe ori, o afacere MLM cunoscuta sub denumirea Marketing de Retea, sunt anumite companii straine, cu filiale si in Republica Moldova, unde vand anumite produse sau servicii, preturile carora sunt cam mari. Deasemenea pentru a intra in afacere, trebuie cel putin o data, de multe ori la inceput, sa incerci singur acele produse, costul carora deseori sunt de la sute la mii de euro, cum ar fi un pachet de produse cosmetice de 200 euro, sau ceasuri si obiecte de lux, vacante turistice etc.

Sursa foto: http://tweakyourbiz.comUn motiv pentru care multe persoane cred ca afacerile Multi Level marketing sunt smecherii, este si faptul ca acestia trebuie la inceput sa achite sume mari de bani pentru produsul companiei date, preturi de care am mentionat mai sus. Aici este o foarte fina deosebire intre afacerie MLM legale si cele ilegale, adica piramidele, diferenta care o afli aici numai.

Revenind la mentiunea de la inceputul articolului, privind faptul ca orice om in prezent interactioneaza aproape zilnic cu o afacere MLM, tinem sa mentionam ca conform mai multor pareri, multe de ele fiind acceptate la nivel mondial, in prezent orice afacere este o structura MLM, avand in vars fondatorii, apoi directorii executivi sau administratorii, apoi alte departamente si pana la oamenii de la baza piramidei, fiind cei mai numerosi, si producand produsul sau prestand serviciul.

Unele pareri ajung mai departe, si cred ca chiar si statul in sine, este o structura piramidala! Deja in privinta unui stat ca fiind o piramida, parerea noastra subiectiva respinge aceasta convingere, insa in privinta companiilor, in mare parte suntem deacord.

De ce?

Pentru ca completand ce am spus anterior despre fondatori, executivi si tot asa pana la ultimul muncitor, orice vanzare de produs are in zilele noastre urmatoarea schema externa: producator – intermediari – consumatori. In cazul schemei interne, avem: fondatorii – directorii executivi/administratorii – depatamentele centrale – sub-diviziunile acestora – sefii de sectii – subalternii acestora – muncitorii de rand, care uneori mai pot avea in subordine cateva persoane. Orice treapta este responabila pentru treapta inferioara, si tot asa. Orice treapta aduce un aport la castigurile totale ale companiei, iar daca sa vorbim de salariu, acesta este practic identic ca si castigurile obtinute in cadrul mai multor nivele MLM – fondatorii sau cei din varful piramidei, castiga mult mai mult decat cei inferiori lui, si tot asa pana la baza.

O alta tangenta este Departamentul de Marketing, care in prezent este prezent in practic orice companiei care doreste sa isi vanda produsul sau serviciul,  departamentului revenindu-i sarcina de a duce produsul eficient si repede de la producator la client.

Explicand in termeni mai simpli, o caracteristica importanta in afacerile MLM o reprezinta echipa formata, recomandarea unui prieten/rude etc.

Cred ca nu o data ai intalnit anunturi de genul: `Vin-o cu un prieten si iti oferim reducere de 20%` sau `Recomanda un prieten si tu beneficiezi de 100 lei, iar prietenul tau beneficiaza de 10% reducere` sau `Convinge 10 prieteni sa cumpere foaia turistica, si tu obtii o vacanta gratis` sau `Convinge 5 prieteni sa aleaga compania noastra, si te trimitem gratis Work and Travel in America` sau si exemplele pot continua.

Principiile MLM sunt prezente in prezent practic peste tot, fara sa ne dam seama, dorind mai ieftin sau gratis un produs sau serviciu, devenim distribuitorii companiei date.

Alteori putem deveni distribuitori cu acordul nostru, fiind chiar instruiti si putand clar sa ne cream echipe si beneficiind pe baza rezultatelor lor. Aceasta schema cel mai bine iesa in evidenta in Republica Moldova in cazul companiilor cosmetice.

Cred ca printre prietenii tai cu siguranta este cel putin o persoana reprezentant care vinde produse cosmetice exact la pretul din catalog, comanda fiind posibila prin intermediul ei. Astfel colega ta este un distribuitor, deoarece face legatura intre companie si tu, ca consumator, benefiind pentru fiecare vanzare facuta de un mic procent, sau bonus, sau suma de bani. Deasemenea aceasta are posibilitatea sa isi construiasca o echipa si sa vanda mai departe produsele de-sine-statator, plus sa beneficieze de banii obtinuti din activitatea echipei sale.

Ei activeaza pe baza MLM – reclama se face in mare parte „din gura in gura”, iar vanzarile au loc la fel in mare parte „din mana in mana” de la reprezentantii lor care primesc bonusuri in dependenta de cat sunt de activi.

In final tinem sa mentionam ca principiile MLM sunt intalnite practic peste tot, indiferent de tara, si aproape indiferent de produsul sau serviciul oferite, deoarece aceste principii sunt atat de flexibile incat pot fi aplicate practic in orice business.

 

 

 Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

Copyright © 2013-2018 Begu Valentin. Toate drepturile sunt rezervate.

Scroll to top