You Are Here: Home » Consultatii Juridice » Evaziunea fiscala a persoanei fizice

Evaziunea fiscala a persoanei fiziceEvaziunea fiscala a persoanei fizice

Ce risca o persoana fizica care nu s-a inregistrat sub nici o forma de antreprenoriat, insa ar trebui conform legii, si astfel se echiveaza de la prezentarea declaratiei cu privire la impozitul pe venit?

Sursa foto: http://www.debatingeurope.euEvaziunea fiscala a persoanei fizice, dar si juridice, este o incalcare a legii destul de grava, care in anumite conditii poate atrage pedeapsa penala si chiar inchisoarea.

Totusi aceasta infractiune are multe caracteristici, iar principala deosebire este cuantumul impozitului pe venit care trebuia achitat la stat.

Daca marimea impozitului pe venit ce trebuia achitat depaseste 2500 unitati conventionale (adica 125000 lei), se aplica legislatia penala, iar daca marimea impozitului pe venit este pana la 2500 unitati conventionale, atunci se aplica legislatia contraventionala.

Asadar, conform art. 244-1 din Codul Penal al Republicii Moldova, evaziunea fiscala a persoanei fizice care nu practică activitate de întreprinzător prin eschivarea de la prezentarea declaraţiei cu privire la impozitul pe venit sau prin includerea în declaraţie a unor date denaturate, dacă suma impozitului pe venit care trebuia să fie achitat depăşeşte 2500 de unităţi convenţionale,
se pedepseşte cu amendă în mărime de la 1350 la 2350 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de pînă la 1 an.

Aceeaşi acţiune care a condus la neachitarea impozitului în proporţii deosebit de mari
se pedepseşte cu amendă în mărime de la 2350 la 3350 de unităţi convenţionale sau cu închisoare de pînă la 3 ani.

Conform insa art. 301 din Codul Contraventional al Republicii Moldova, evaziunea fiscala a persoanei fizice care nu practică activitate de întreprinzător prin eschivarea de la prezentarea declaraţiei cu privire la impozitul pe venit sau prin includerea în declaraţie a unor date denaturate, dacă suma impozitului pe venit care trebuia să fie achitat nu depăşeşte 2500 de unităţi convenţionale, se sancţionează cu amendă de la 60 la 90 de unităţi convenţionale.

Tinem sa remarcam faptul ca nu se aplică sancţiune în cazul în care impozitul pe venit ce urmează a fi achitat este mai mic de 100 de unităţi convenţionale.

Pentru a nu avea probleme cu legea si Inspectoratul Fiscal de Stat, va recomand sa evitati orice fapta care poate fi calificata ca evaziune fiscala sau alte ilegalitati fiscale!

 Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

Copyright © 2013-2019 Begu Valentin. Toate drepturile sunt rezervate.

Scroll to top