You Are Here: Home » Articole limba romana » Documentele necesare la procurarea unui teren

Documentele necesare la procurarea unui terenDocumentele necesare la procurarea unui teren

In segmentul imobiliar al pietii moldovenesti, nu putine sunt tranzactiile prin care se instraineaza terenuri sau cu alte cuvinte loturi de pamant, fie acestea loturi cu destinatie agricola, sau loturi de teren pentru constructii. In unele cazuri si in conformitate cu legislatia in vigoare, anumite persoane, cum ar fi familiile tinere, obtin un teren din partea autoritatilor locale, la cerere, in mod gratuit.

Sunt insa cazuri cand pentru a obtine un anumit teren, este nevoie ca acesta sa fie procurat, dat fiind faptul ca orice teren are un proprietar. In continuare ne vom referi anume la domeniul privat, in care de exemplu doua persoane incheie un contract de vanzare-cumparare a unui lot de teren in anumite conditii.

Sursa foto: http://www.realty101.comInainte de a purcede la etapa juridica de procurare a unui teren, va recomandam cu insistenta sa analizati bine toate avantajele si dezavatajele procurarii anume a terenului ales de dvs. Nu uitati de amplasarea terenului, geologia solului, nivelul apei freatice, vecinii, pozitionarea locala si generala in localitate, existenta si conectarea energiei electrice, gazului, telecomunicatiilor, apei si canalizatiei s.a.m.d.

Dupa ce toate analizele dvs indica faptul ca a-ti ales terenul potrivit pentru dvs si pentru familia dvs, teoretic pentru a va construi viitoarea casa, puteti purcede la etapa juridica in care se semneaza contractul si inregistreaza schimbarea proprietarilor.

Este practic unanim acceptat faptul ca persoana care vinde un bun, in cazul de fata vanzatorul terenului, sa dovedeasca prin inscrisuri calitatea de proprietar al lotului de teren si Extrasul din registrul bunurilor imobile. Daca acesta nu este proprietar, ci de exemplu un prieten sau ruda, rezulta ca este un reprezentant, si trebuie sa va prezinte procura si imputernicirea de a semna contractul de vanzare-cumparare cu dvs.

Daca persoana este un reprezentant al unei companii imobiliare, atunci trebuie sa va prezinte imputernicirea eliberata de compania respectiva, conexa la contractul pe care il are proprietarul terenului cu compania data, dat fiind faptul ca prorpietarul a imputernicit compania sa negocieze si realizeze tranzactia in lipsa sa.

Atentie insa la situatia in care totusi a-ti depistat un anunt al unei companii imobiliare si negociati cu un reprezentant al companiei date – chiar daca persoana data este angajat al companiei respective, daca ea nu are imputernicire legal emisa si in scris, orice tranzactie si chiar banii inmanati acesteia (uneori avans sau arvuna), in cazul unor litigii in instanta de judecata, ve-ti putea pierde acei bani, ne-putand dovedi faptul ca a-ti oferit banii dati anume in legatura cu contractul dat. Uneori nici chiar recipisele emise de asa angajati ne-impunerniciti, nu au fost luate in consideratie de instanta de judecata.

Ei bine, nu discutam de faptul cand are loc escrocheria sau alte manifestari ilegale prin care se amageste o persoana, ci de situatii pur civile. Apropo afla aici cum se pedepseste escrocheria.

Deasemenea de multe ori un teren se vinde cu anumite constructii si anexe amplasate pe acesta. In cazul de fata vor fi necesare si inscrisuri si asupra inregistrarii acestor constructii, dupa caz amenzile platite pentru neinregistrarea lor etc.

Iata in continuare o lista cu documentele care numaidecat trebuie sa le cereti si studiati detaliat:

 1. Buletinul de identitate valabil al vanzatorului. Daca este reprezentant, atunci se cere buletinul valabil al acestuia si procura cu imputernicirea de a semna contractul.
 2. Documentul care atesta dreptul de proprietate (contract de instrainare, titlul detinatorului de teren, contractul de donatie, testamentul, hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila)
 3. Extrasul din registrul bunurilor imobile de la Oficiul Teritorial Cadastral (OTC)
 4. Certificatul de evaluare a bunului imobil emis de OTC.
 5. Certificatul Inspectoratului Fiscal Teritorial de Stat privind lipsa oricaror datorii la bugetul de stat al bunului imobil instrainat.
 6. Declaratia autentificata / legalizata notarial a sotului care da acordul sa fie instrainat bunul dat (daca bunul imobil a fost dobandit in timpul casatoriei)
 7. Acordul Organelor de Tutela si Curatela privind acceptul la instrainarea bunului imobil (daca vanatorul este minor)
 8. Acordul creditorului (persoana fizica, juridica, banca sau statul) privind instrainarea bunului in cazul in care acesta este ipotecat.
 9. Acordul tuturor participantilor la privatizare cu participarea lor, in cazul in care bunul este privatizat.
 10. Alte documente care confirma anumite cerinte / particularitati a bunului imobil vandut (de exemplu studiul geotehnic prin care se confirma un anumit grad de fertilitate al terenului agricol).

Putin diferita este situatia cand in calitate de proprietar este persoana juridica. In cazul de fata aveti grija ca inafara de cele mentionate mai sus (fara pct. 6, 7), sa cereti si analizati inclusiv:

 1. Actele de Constituire a companiei si inregistrare la Camera de Inregistrare de Stat
 2. Procesul Verbal al Adunarii general sau Decizia prin care se decide plasarea spre vanzare a terenului dat
 3. Imputernicirea persoanei cu care se semneaza contractul.

In cazul imputernicirii veridice, sunt in general 2 momente diferite: daca partea semnatara este administratorul companiei, atunci el prezinta inclusiv Procesul Verbal prin care este imputernicit sa semneze contractul de vanzare-cumparare; iar daca partea opusa este o persoana fizica, atunci se cere inclusiv o procura autentificata la notar prin care anume acestei persoane i se da dreptul de a semna in numele companiei contractul de instrainare.

In final va recomandam ca dupa consultarea si analiza tuturor documentelor necesare, sa semnati contractul in preajma a doi martori si la un notar, contractul fiind pe loc inclusiv autentificat notarial. Chiar daca proba cu martori nu este deloc necesara, si chiar foarte rar intalnita, totusi unele persoane, din motive de a avea un surplus de siguranta, se prezinta la notar cu inca 2 persoane (exceptie familie si rude), pentru a asista la instrainarea bunului.

 

Autor: Begu Valentin (jurist, Master in Drept)Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

Copyright © 2013-2018 Begu Valentin. Toate drepturile sunt rezervate.

Scroll to top