You Are Here: Home » Articole limba romana » Diferenta intre Piramida Financiara si o afacere MLM

Diferenta intre Piramida Financiara si o afacere MLMDiferenta intre Piramida Financiara si o afacere MLM

Piramidele financiare au invadat in decursul ultimilor ani tara noastra. Chiar daca se deosebesc mult fata de piramidele financiare sovietice, aparent avand o forma legala de activitate, totusi anual se inregistreaza cazuri de deschidere a dosarelor penale privind inselaciune, escrocherie rezultata din activitatea acestor companii care se denumesc MLM, ce inseamna Markeing de retea, insa de fapt sunt piramizi financiare ilegale.

Apropo iti recomandam mai intai sa citesti articolul Ce este MLM sau Markeing de retea pentru a intelege cu adevarat forma data de vanzari.

Asadar, in acest articol vom afla ca o afacere MLM este una legala, care insa are foarte multe asemanari cu o piramida financiara, care este ilegala.

Sursa foto: http://www.nateleung.comPrincipala si marea diferenta este faptul ca in sistemul MLM, fata de o piramida financiara este faptul ca nu se castiga nici un comision sau remunerare daca nu se face o vanzare directa a unui produs sau serviciu. Adica, luand produsul de la furnizor/producator, daca nu distribuitorul 1, atunci distribuitorul 2 trebuie sa vanda acest produs, ca sa obtina bani atat furnizorul/producatorul, cat si distribuitorul 1 si 2. Daca distribuitorul 2 nu poate vinde, atunci acesta trebuie sa isi faca echipa, in care cel putin unul din membri sa vanda, deci distribuitorul 3 va vinde acest produs.

Cu alte cuvinte, cineva oricum vinde un produs, iar banii obtinuti deja se impart conform schemei de marketing a companiei.

In cazul unei piramide financiare, banii in principal, daca si se obtin, se primesc din contul banilor stransi din asa zisele `plati de intrare` ale altor membri, care de altfel sunt ilegale. In pincipal nu se vinde nici un produs sau serviciu, sau daca si exista vreun produs, vanzarea data este mai mult fictiva.

Iata caracteristicile unei piramide:

 1. In orice piramida se plateste o taxa de inregistrare sau intrare in afacere, iar in schimb se primeste promisiuni ca se vor castiga mai multi bani. Uneori aceste promisiuni sunt si scrise, fiind la fel ilegale. In cazul MLM legal niciodata nu se achita nici o taxa de intrare si nu se obliga la vreo anumita plata (exista exceptii, care sunt prezentate mai jos). Pentru anchetatori, de multe ori anume aceasta deosebire este principala in calificarea unei fapte / afaceri ca legale sau ilegale.
 2. Nu se vine nici un produs sau serviciu. Chiar daca exista vreun produs care aparent se vinde, activitatea data este fictiva, deoarece orientarea de baza in cadrul unei piramide este adunarea veniturilor din platile de intrare in afacere, nu platile pentru vanzarea produsului.
 3. Comisioanele, bonusurile si platile se castiga pe baza atragerilor noilor membri in afacere. De exemplu `pentru orice prieten adus in afacere, primesti 1000 lei`, pe cand in cadrul unui MLM legal, ar trebui sa sune `pentru orice prieten care cumpara produsul nostru, tu beneficiezi de o reducere la cumparaturile viitoare` sau ceva de genul.
 4. In cazul unei piramide, de exemplu tu ca participant, niciodata nu poti castiga mai multi bani decat persoana care te-a adus in afacere, pe cand in cazul unui MLM legal, poti oricand face mai multe vanzari decat persoana care te-a adus, si implicit castiga mai multi bani.
 5. In orice piramida financiara, mereu are de castigat cei din varful piramidei, iar cei din partea inferioara a piramidei, uneori sunt amagiti si lasati cu buna umflata.

Pentru o mai buna intelegere a diferentelor, vom prezenta in continuare si caracteristicile unui MLM:

 1. Produsele sau serviciile sunt reale, putand fi comandate si procurate in scurt timp.
 2. O afacere MLM este creata in principal din producator/furnizor si distribuitori, care sunt ca niste reprezentanti ai companiei care vinde produsele.
 3. Chiar daca exista o taxa de intrare, aceasta este de fapt o suma de bani prin care se cumpara produsul companiei. De exemplu comanzi la compania de cosmetice un set de cosmetica, platesti pretul acelor produse de care singur si te folosesti, si astfel intri in echipa companiei, mai departe fiind instruit ce sa faci daca doresti sa devii reprezentant.
 4. Banii din taxa de intrare, care de fapt este suma pentru vanzarea produsului, sunt livrati in final in contul companiei, nu se ofera cu destinatie finala unui distribuitor. Adica oricat de multi distribuitori nu ar fi, oricum banii pentru produsul dat este depus in conturile furnizorului/producatorului. Desigur in cazul in care o persoana pe cheltuiala sa cumpara de exemplu en-gros anumite produse si apoi le revinde, aceasta este o situatie cu totul diferita.
 5. Pentru volume de vanzari mai mari, se ofera si bonusuri/avantaje mai multe.
 6. Oricine poate castiga mai mult decat persoana care a adus-o in afacere.
 7. Oricine poate oricand comanda si se folosi de produsele sau serviciile companiei pentru care activeaza.
 8. Intr-o afacere MLM au de castigat toate partile – si producatorul sau prestatorul de servicii deoarece are clienti si vinde, si consumatorul ca beneficiaza de produsul sau serviciul dorit, cat si distribuitorii sau reprezentantii care obtin profit in general si fara ocolisuri prin gasirea clientilor companiiilor respective.

In final tinem sa facem o trimitere la o mentiune a Federatiei Internationale a Asociatilor de Vanzari Directe, care stipuleaza faptul ca „o schema piramidala este o schema unde fiecare persoana recrutata trebuie sa plateasca o taxa de inregistrare cu scopul ca ulterior sa primeasca in viitor bani sau alte avantaje care derina insasi din taxa de inregistrare a altor participanti recrutati ulterior, si nu din vanzarea produselor/serviciilor catre consumatori”.

In general o afacere MLM, Multi Level Marketing sau marketing de retea – se aseamana mai mult la un arbore, nu unei piramide, pe cand o piramida financiara este o structura diferita si ilegala!

Speram ca acest articol va va ajuta sa deosebiti eventualele oportunitati de munca!

 

Autor: Begu Valentin (jurist, Master in Drept)Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

Copyright © 2013-2018 Begu Valentin. Toate drepturile sunt rezervate.

Scroll to top