You Are Here: Home » Articole limba romana » De ce o afacere MLM este legala

De ce o afacere MLM este legalaDe ce o afacere MLM este legala

Am explicat in articolul trecut diferenta intre Piramida Financiara si o afacere MLM iar in acest articol vom explica de ce o afacere MLM este una legala, fata de o piramida financiara, care este o activitate ileagala.

Orice activitate financiara ilegala este interzisa prin o sumedenie de reglementari de ordin comercial, civil, contraventional si penal. Spre exemplu art. 9 prim din Legea Nr. 845 din 03.01.1992 cu privire la antreprenoriat şi întreprinderi a R.M., stipuleaza faptul ca:

(1) Se interzice desfăşurarea de activităţi, altele decît cele înregistrate şi autorizate în modul prevăzut de legislaţie, prin care se propune persoanelor, prin ofertă publică, să depună ori să colecteze mijloace financiare rambursabile, indiferent cum se realizează această colectare.

(2) Se interzice desfăşurarea de activităţi, altele decît cele înregistrate şi autorizate în modul prevăzut de legislaţie, prin care se propune persoanelor, prin ofertă publică, să depună ori să colecteze mijloace financiare sau să se înscrie pe liste cu promisiunea cîştigurilor financiare rezultate din creşterea numărului de persoane recrutate sau înscrise, indifirent cum se realizează această colectare sau înscriere pe liste.

Sursa foto: http://www.forex-lawyer.comDaca sa mentionam activitatea financiara ileagala din punct de vedere penal, atunci am face trimitere in primul rand la art. 190 din Codul Penal al Republicii Moldova, privind escrocheria, adică dobîndirea ilicită a bunurilor altei persoane prin înşelăciune sau abuz de încredere.

Tinem sa amintim faptul ca in cadrul unei afaceri MLM, care se aseamana unui arbore, spre deosebire de o piramida financiara, nu se castiga nici o suma de bani daca nu exista in final o vanzare directa sau cu amanuntul sau prestare a unui serviciu, pe cand in cazul piramidei, bani se fac in principal prin atragerea noilor membri in afacere, unii platindu-i pe altii.

O companie legala Multi Level Marketing, poate sa nu fie inregistrata nicaieri ca fiind una Multi Level Marketing, notiunea de MLM este mai mult o denumire a strategiei de marketing a companiei, bazata pe retelele construite de distribuitori.

Asadar, orice companie in Republica Moldova care doreste sa foloseasca principiile marketing-ului de retea, descris pe larg aici si in alte articole, poate avea forma de inregistrare permisa de legislatia nationala. Conform art. 13 alin. 1 din Legea Nr. 845 din 03.01.1992 cu privire la antreprenoriat şi întreprinderi a R.M., mentioneaza ca activitatea de antreprenoriat poate fi practicată sub următoarele forme organizatorico-juridice:

  1. întreprindere individuală;
  2. societate în nume colectiv;
  3. societate în comandită;
  4. societate pe acţiuni;
  5. societate cu răspundere limitată;
  6. cooperativă de producţie;
  7. cooperativă de întreprinzător;
  8. întreprindere de arendă;
  9. întreprindere de stat şi întreprindere municipală.

O afacere MLM poate exista sub forma oricarui business – vanzari de produse cosmetice, obiecte de lux, imbracaminte, incaltaminte, mobila, produse tehnice, telefoane mobile, oferirea serviciilor de turism etc. Atata timp cat activitatea marketing-ului de retea este legala si se deosebeste de functionarea unei piramide, orice companie poate activa sub orice forma de activitate. Deasemenea companile nu sunt obligate sa anunte public ca folosesc marketing-ul de retea, la fel cum nu sunt obligate sa anunte de ce au ales o anumita o strategie de vanzari sau alta.

Totusi sunt companii care infiinteaza o afacere MLM prin care nucleul activitatii sale si soarta companiei se bazeaza in exclusivitate principiilor de activitate Multi Level Marketing. In cadrul acestor companii insa exista totusi un serviciu sau produs care se vinde real, chiar daca exista o suma care un nou membru trebuie sa o plateasca la inceput, aceasta este de fapt in sine un contract de vanzare-cumparare prin care noul membru achizitioneaza produsul companiei date, iar cel mai principal, toate sumele de bani distribuite reprezentantilor si membrilor, sunt obtinute din vanzarile produselor sau oferirii serviciilor catre consumatori, neexistant promisiuni precum ca in viitor banii oferiti se vor dubla sau tripla!

Conform art. 3 alin. 1 din Legea Nr. 845 din 03.01.1992 cu privire la antreprenoriat şi întreprinderi a R.M., forma organizatorico-juridică a activităţii de antreprenoriat este întreprinderea, iar conform art. 10 alin. 1 din aceeasi lege, intreprinderea este în drept să practice orice genuri de activitate, cu excepţia celor interzise de lege

Atata timp cat activeaza legal, aceste companii pot avea o afacere MLM legala la fel ca orice alta companie!

 

Autor: Begu Valentin (jurist, Master in Drept)Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

Copyright © 2013-2018 Begu Valentin. Toate drepturile sunt rezervate.

Scroll to top