You Are Here: Home » Consultatii Juridice » Cum se pedepseste o defrisare sau taierea ilegala a arborilor

Cum se pedepseste o defrisare sau taierea ilegala a arborilorLocuiesc langa padure si observ o masiva defrisare, adica taierea ilegala a arborilor de cateva zile cum cateva persoane taie copacii si ii transporta intr-o directie necunoscuta.

M-am apropiat de ei pentru a le intreba daca au vreo permisiune pentru aceasta defrisare, la care mi-au raspuns „sa imi cat de treaba”. Ce pot sa fac si ce risca aceste persoane pentru o defrisare ilegala?

Cum se pedepseste o defrisare sau taierea ilegala a arborilor

Sursa foto: oceanhealthindex.orgRaspuns:

In primul rand cand observati o taierea ilegala a arborilor chemati politia care este obligata sa intocmeasca la fata locului un proces verbal de constatare a faptei. La dorinta puteti cere informatii de la Spatii Verzi privind eliberarea vreunei autorizatii de defrisare a spatiilor verzi.

Apropo afla aici cum se respecta drepturile omului in Republica Moldova.

Daca aceste persoane taie copacii ilegal, atunci actiunile lor ca taierea ilegala a arborilor cad sub incidenta art. 122 din Codul Contraventional al Republicii Moldova, care mentioneaza faptul ca taierea ilegala sau vatamarea arborilor si arbustilor pana la gradul de incetare a cresterii lor ori care nu intrerupe cresterea lor, se pedepseste cu amenda de la 40 la 50 u.c. sau munca neremunerata in folosul comunitatii de la 40 la 60 ore aplicate persoanei fizice, sau cu amenda de la 400 la 500 u.c. aplicata persoanei juridice.

Deasemenea defrisarea lor, taierea ilegala a arborilor sau vatamarea lor sau a unor parti a arbustilor sau arborilor din spatiile verzi, inclusiv in urma incendiilor, defrisarea si/sau stramutarea fara permisiunea autoritatii publice locare coordonata cu autoritatile publice pentru medium, cat si intreprinderea acestor actiuni asupra plantelor din spatiile verzi in alte locuri in timpul efectuarii constructiilor, se sanctioneaza penrtru persoanele fizice cu amenda de la 40 la 50 u.c., iar pentru persoana juridica cu amenda cuprinsa intre 400 si 500 u.c.

Apropo afla aici ce risca martorul daca refuza sa depuna declaratii.

Daca aceste actiuni de defrisare au fost provocate de persoanele responsabile de protecia si paza vegetatiei forestiere, atunci amenda constituie intre 50 si 100 u.c.Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

Copyright © 2013-2019 Begu Valentin. Toate drepturile sunt rezervate.

Scroll to top