You Are Here: Home » Consultatii Juridice » Cum se pedepseste escrocheria

Cum se pedepseste escrocheriaCum se pedepseste escrocheria

Banii, bunurile de valoare si alte obiecte de pret au fost din cele mai vechi timpuri lucruri care atrag privirea nu doar a admiratorilor, ci si a anumitor oameni care in anumite cazuri, comit anumite ilegalitati pentru a le obtine si insusi. Actele de manifestare a folosirii increderii altei persoane sau inselarea acesteia, in prezent isi are reglementarea in dispozitiile Codului penal al Republicii Moldova, care in art. 190 a inclus infractiunea de escrocherie.

Escrocheria ca infractiune cuprinde pe de o parte relatiile sociale privind posesia anumitor bunuri materiale, iar pe de alta parte, cuprinde relatiile sociale privind manifestarea vointei, increderii si credintei in cuvintele unei persoane.

De exemplu in articolele precedente am discutat despre piramidele financiare si MLM si de faptul cum o afacere MLM poate fi legala si se deosebeste de o piramida ileagala, fondatorii carora sunt deseori pusi sub invinuire de savarsirea infractiunii de escrocherie.

Sursa foto: http://freelancefolder.comAsadar conform art. 190 din Codul penal al Republicii Moldova:

Alin. (1) Escrocheria, adică dobîndirea ilicită a bunurilor altei persoane prin înşelăciune sau abuz de încredere,
se pedepseşte cu amendă în mărime de la 550 la 850 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 120 la 240 de ore, sau cu închisoare de pînă la 3 ani.

Alin. (2) Escrocheria săvîrşită:

a)- exclusă
b) de două sau mai multe persoane;
c) cu cauzarea de daune în proporţii considerabile;
d) cu folosirea situaţiei de serviciu

se pedepseşte cu amendă în mărime de la 850 la 1350 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 2 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 3 ani.

Alin. (doi prim) Dobîndirea prin escrocherie a bunurilor de patrimoniu cultural din siturile arheologice sau din zonele cu potenţial arheologic
se pedepseşte cu amendă în mărime de la 1850 la 2350 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 5 la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.

Alin. (3) Escrocheria săvîrşită de un grup criminal organizat sau de o organizaţie criminală
se pedepseşte cu închisoare de la 4 la 8 ani cu (sau fără) amendă în mărime de la 1350 la 3350 unităţi convenţionale.

Alin. (4) Acţiunile prevăzute la alin. (1)–(3) săvîrşite în proporţii mari
se pedepsesc cu închisoare de la 7 la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.

Alin. (5) Acţiunile prevăzute la alin. (1)–(3) săvîrşite în proporţii deosebit de mari
se pedepsesc cu închisoare de la 8 la 15 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.

Inselaciunea in sensul acestui articol semnifica dezinformarea constienta a victimei, adica rau-facatorul isi da seama ca duce in eroare victima, fie prezentandu-i o realitate fictiva sau falsa, fie ascunzand sa ii prezinte o anumita parte a realitatii, cum ar fi neinformarea privind anumite fapte sau circumstante care daca victima ar fi stiut, se marea posibilitatea ca aceasta sa refuze.

Abuzul de incredere semnifica utilizarea vadit in scopuri ilegale a increderii acordate de victime, incredere care poate fi formata atat din raporturi de prietenie, cat si vecinatate, colegialitate, de munca etc, care se manifesta deseori prin semnarea aumitor contracte de victima, insa care are ca rezultat obtinerea anumitor avantaje a rau-facatorului. Deseori relatiile de incredere pot fi simulate de acesta din urma, mentinand astfel iluzia unei increderi intre acestia.

In final tinem sa mentionam ca inselaciunea si abuzul de incredere deseori se completeaza reciproc, pentru procurori nefiind de nici o importanta metodele de inselaciune.

 Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

Copyright © 2013-2018 Begu Valentin. Toate drepturile sunt rezervate.

Scroll to top