You Are Here: Home » Consultatii Juridice » Cruzimea fata de animale

Cruzimea fata de animaleCruzimea fata de animale

Am observat zilele trecute in ograda unui bloc de locuit din oras, cum niste persoane maltratau un caine si o pisica. Din pacate pana au chemat vecinii politia si pana acestia au venit, tinerii au reusit sa fuga, iar animalele cu parere de rau din cauza ranilor obtinute nu au mai supravietuit.

Spuneti-mi va rog, ce risca persoanele care manifesta cruzimea fata de animale si alte vietuitoare?

Sursa foto: http://aldf.orgIn lume o multime de organizatii guvernamentale si non-guvernamentale se lupta deja de zeci de ani cu statul si organizatiile internationale pentru a se modifica cadrul legal si a se intocmi mai multe pentru a se respecta animalele si a se inaspri pedepsele pentru cruzimea fata de animale si alte actiuni violente. In unele state aceste norme sunt mai dure, in altele nu prea.

In Republica Moldova, cruzimea fata de animale este prevazuta de art. 157 din Codul Contraventional, care mentioneaza urmatoarele:

(1) Încălcarea cerinţelor privind întreținerea animalelor, reglementate de legislația sanitar-veterinară, fapt ce poate periclita viaţa ori sănătatea acestora, se sancţionează cu amendă de la 48 la 60 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 180 la 300 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.

(2) Aplicarea intenţionată a acțiunilor ce provoacă dureri sau suferinţă animalelor, se sancţionează cu amendă de la 12 la 24 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 180 la 300 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.

(3) Acţiunile specificate la alin. (1) şi (2) care au avut drept urmare mutilarea sau moartea animalului, se sancţionează cu amendă de la 60 la 72 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 180 la 300 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.

(4) Capturarea sau eutanasierea animalelor de companie ori comercializarea animalelor de companie în scopul obţinerii produselor şi subproduselor de la acestea , se sancţionează cu amendă de la 72 la 90 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 240 la 300 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.

(5) Eschivarea deținătorului de animale de a supune animalele măsurilor de profilaxie prevăzute în Programul acţiunilor strategice de supraveghere, profilaxie şi combatere a bolilor la animale, de prevenire a transmiterii bolilor de la animale la om, se sancţionează cu amendă de la 12 la 30 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 60 la 90 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.

(6) Deplasarea liberă a cîinilor agresivi sau a celor periculoşi în raza localităţii sau transportarea acestora în transportul public fără lesă şi botniţă, se sancţionează cu amendă de la 24 la 30 de unităţi convenţionale.

(7) Omiterea colectării deşeurilor provenite de la animalul plimbat în spațiul public se sancţionează cu amendă de la 24 la 30 de unităţi convenţionale.

(8) Refuzul de a elimina animalul mort sau îngroparea acestuia în loc neautorizat, se sancţionează cu amendă de la 3 la 6 unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 6 la 12 unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.

(9) Îndemnarea publică la cruzime față de animale sau justificarea acesteia, se sancţionează cu amendă de la 30 la 60 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 60 la 120 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.

(10) Asmuțirea animalelor de companie la oameni sau la animale, se sancţionează cu amendă de la 30 la 60 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 60 la 120 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.

Cam acestea in prezent sunt normele privind apararea animalelor.Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

Copyright © 2013-2018 Begu Valentin. Toate drepturile sunt rezervate.

Scroll to top