You Are Here: Home » Articole limba romana » Crowfunding-ul reglementat de legislatiile internationale

Crowfunding-ul reglementat de legislatiile internationaleCrowdfunding -ul reglementat de legislatiile internationale

Din punct de vedere legal, poate primul stat care a legiferat mai sistematic si conceptul de Crowdfunding este SUA. Astfel in aprilie 2012 a fost adoptat JOBS Act (Jumpstart Our BusinessStart-ups) care a introdus o noua reglementare si posibilitate de sursa alternativa de finantare.

Sursa foto: http://www.crowdstars.com/In Europa fenomenul de Crowdfunding la fel se raspandeste si dezvolta cu pasi imensi. Spre exemplu Comisia Europeana a estimat ca platformele de crowdfunding din Europa au colectat doar in anul 2013 circa 1 miliard de €, de doua ori mai mult decat in anul 2011, si peste 5 miliarde de dolari la nivel mondial in anul 2013 cu ajutorul a doar 500 platforme online in intreaga lume, iar pentru anul 2025 se estimeaza o ramura a economiei cu valoare de peste 92 miliarde de dolari.

In Franta initieri privind reglementarea Crowdfundingului au existat mai inainte ca in alte state europene, mai ales ca inca din 2008 existau companii franceze care intr-o forma sau alta utilizau equity crowdfunding, cum ar fi de exemplu WiSeed International, care prin intermediul contributiilor membrilor platformei acesteia, au finantat zeci de afaceri din banii cetatenilor.

Totusi abia la 28 mai 2014 a fost emisa o Ordonanta de catre Ministrul Economiei si Ministrul Finantelor Publice privind sprijinul statului in finantarea participativa, dupa cum denumesc francezii crowdfundingul. Aceasta a continuat cu semnarea la 16 septembrie 2014 a decretului privind punerea in aplicare a unor reguli privind crowdfunding-ul.

In prezent datorita reglementarii legale, crowdfundingul permite chiar si investitiile nu doar in domeniile financiare, ci si in domeniile imobiliare, care a luat o mare amploare si in Elvetia, unde de altfel a fost infiintat primul site de crowdfunding imobiliar.

Nici englezii nu au stat prea mult pe ganduri. Guvernul britanic realizand impactul benefic al conceptului de Crowdfunding care a luat amploare si in Marea Britanie, a marit lista de investitii eligibile pentru conturile ISA care sunt formate din fonduri protenite din imprumuturi de tip P2P. In general ISA ( Individual Savings Account) este un cont de economiifie in numerar, fie in actiuni si titluri de valoare. Guvernul britanic a mers chiar mai departe si a creat pentru inceput o politica iscala extrem de permisiva celor 24 milioane de englezi care utilizeaza ISA, si anume faptul ca cei care vor castiga pana la 35000 £ pe an, nu vor plati impozitul de 20 % la dobanzile aferente. Pe viitor guvernul britanic este destul de interesat de acest concept, pregatind alte reglementari privind orice forma de Crowdfunding.

Chiar daca in Spania fenomentul de Crowdfunding si Fundraising practicat de organizatii comerciale si necomerciale este cunoscut inca din 2010 si deja existau de pe atunci cateva platforme online care se ocupa cu acestea, abia in prima parte a anului 2015, guvernul Spaniol a elaborat un Regulament pentru Crowdfunding si de creditare P2P, adica de la persoana la persoana. In principal acest document reglementeaza conditiile de finantare a start-up-urilor si Intreprinderilor Mici si Mijlocii, iar aceste platforme sa fie inregistrate la anumite institutii ale statului. Deasemenea un lucru care este nou, este faptul ca oricare companii din statele membre ale Uniunii Europene pot strange fonduri prin intermediul platformelor online, aspect nou in comparatie cu reglementarile crowdfunding-ului de pana atunci in UE.

Impreuna cu Spania, si Germania aproximativ in acelasi timp a aprobat cadrul legal de functionare al Crowdfundingului. Chiar daca un Proiect de lege si regulament a fost pus spre dezbatere inca din 2014, acestea au fost abia adoptate abia la mijlocul anului 2015, din motiv ca prima versiune a documenelor contineau prea multe restrictii si au fost criticate de mediul de crowdfunding din Germania, precum ca ar ucide o ramura a economiei care se dezvolta cu pasi rapizi, fiind nevoie de a doua versiune a pachetelor de documente pentru a fi aprobate.

Deasemenea s-a creat si o institutie ca organziatie europeana ce promoveaza valorile crowdfunding-ului. In acest sens, la propunerea Comisiei Europene, in anul 2014, mai multe platforme online de crowdfunding din 10 state ale Uniunii Europene, cum sunt Austria, Belgia, Bulgaria, Estonia, Finlanda, Franța, Irlanda, Italia, Spania și Marea Britanie, au fondat Asociatia Europeana de Equity Crowdfunding. Dupa acestia, alte patru state, cum sunt Elvetia, Suedia, Norvegia si Danemarca si-au prezentat interesul si s-au asociat acestei organizatii, cu sediul central la Londra.

Potrivit Comisiei Europene, crowdfundingul este un instrument financiar nou care poate aduce multiple avantaje in strangerea de finante a intreprinderilor mici si mijlocii si pentru compensarea financiara a deficitelor intreprinderilor nou create.

Deasemenea Comitetului Economic și Social European a organizat si Conventia anuala European Crowdfunding Network, care a avut un impact imens in randurile avocatilor, politicienilor si persoanelor din mediul de Crowdfunding, concluzionand ca in viitor trebuie de adoptat anumite reglementari mai generale si pentru toate statele UE in privinta Crowdfunding.

In momentul de fata in foarte multe state europene se afla pe masa de lucru a guvernelor si comisiilor parlamentare proiecte de lege, hotarari si regulemente care ar reglementa expres Crowdfunding. Sa speram ca si in Republica Moldova o sa fie acest lucru in curand.

Totusi se considera cu conceptul de Crowdfunding a aparut de sute de ani in urma. Un articol in acest sens este Aparitia conceptului de Crowdfunding unde puteti afla multe curiozitati interesante.Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

Copyright © 2013-2018 Begu Valentin. Toate drepturile sunt rezervate.

Scroll to top