You Are Here: Home » Consultatii Juridice » Ce risca persoanele care incalca dreptul de autor

Ce risca persoanele care incalca dreptul de autor



Ce risca persoanele care incalca dreptul de autor

Foarte multe persoane atat fizice, cat si juridice incalca drepturi de autor si conexe ale altor persoane. Ma puteti informa ce risca conform legii aceste persoanele care incalca dreptul de autor?

Ce risca persoanele care incalca dreptul de autor

Sursa foto: abcnews.go.com



Raspuns:

Legea cu privire la dreptul de autor si drepturile conexe ale Republicii Moldova din 2010, stipuleaza faptul ca persoanele carora li s-au incalcat diferite drepturi de autor sau conexe, pot solicita instantei de judecata sau altor organe competente, recunoasterea drepturilor lor, constatarea incalcarii de lege si stabilirea unor despagubiri pentru a repara prejudiciul.

Instanta de judecata va trebui sa tina cont de necesitatea restabilirii situatiei existente pana la violarea dreptului respectiv si incetarea actiunii care comporta violarea acestui drept sau creaza pericolul violarii lui.

Deasemenea se va tine cont de recuperarea pierderilor suportate de partea lezata, inclusiv benificiul ratat, daca va fi demonstrat; perceperea profitului obtinut ilegal de persoana care se face vinovata; cat si achitarea unei compensatii banesti care va cuprinde suma intre 500 si 500 000 lei.

Daca incalcarea acestor drepturi de autor a fost neintentionata sau violatorul nu a avut motive rezonabile sa faca acest lucru, instanta de judecata poate stabili despagubiri sub forma de taxe forfetare, cum ar fi cel putin suma remuneratiei sau a tarifului pe care ar fi datorat-o violatorul in cazul in care ar fi fost autorizat prin licenta sa valorifice dreptul respectiv.

Deasemenea pertea vatamata in drepturi de autor poate cere si repararea prejudiciului moral.

Inafara de aceste despagubiri, cand se incalca dreptul de autor sau conexe, se poate atrage dupa sine raspundere nu doar civila, ci si contraventionala sau chiar penala.

In Codul Cointraventional al Republicii Moldova, in dependenta de tipul si graviditatea faptei, adica a incalcarii unui drept de autor, se pot aplica amenzi cuprinse intre 80 si 150 unitati conventionale pentru persoane fizice, intre 200 si 350 unitati conventionale pentru persoane cu functii de raspundere.

Ce tine de legislatia penala, aici sanctiunile sunt mult mai mari. In dependenta de calificarea infractiunii, individualizarea faptei si a persoanei vinovate, amenzile pot fi cuprinse intre 800 si 5000 unitati conventionale sau de la 180 la 240 ore de munca neremunerata in folosul comunitatii pentru persoane fizice sau amenda intre 2000  si 10 000 unitati conventionale aplicate persoanei juridice.

Deasemenea se poate aplica si privarea de dreptul de a exercita o anumita activitate pe un termen de la 1 la 5 ani, lichidarea persoanei juridice sau chiar inchisoare persoanelor fizice de la 3 la 5 ani.

Mai multe informatii despre drepturi de autor poti aici gasi. Uneori se ajunge ca sa se judece companii pentru incalcarea dreptul de autor a vreuneia. In asa cazuri, de multe ori intervine arbitrajul international. Un referat pe aceasta tema aici gasesti.



Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

Copyright © 2013-2019 Begu Valentin. Toate drepturile sunt rezervate.

Scroll to top