You Are Here: Home » Articole limba romana » Asociatia de coproprietari sau de locatari din Republica Moldova

Asociatia de coproprietari sau de locatari din Republica MoldovaAsociatia de coproprietari sau de locatari din Republica Moldova

In prezent calitatea de membru din asociatia de coproprietari sau cum i se mai spune asociatie de locatari este obligatorie, iar dreptul la libera asociere nu are nici un efect in acest sens. In vara anului 2016 Curtea Constitutionala a Republicii Moldova a decis ca in cazul unui imobil cu mai multe locuinte, proprietarii de locuinte individuale detin si dreptul de coproprietate comuna si fortata asupra spatiilor comune. Dupa infiintarea Asociatiei de coproprietari, persoanele care procura apartamente locuinte in condominiu, devin imediat membri ai acesteia, o data cu dobandirea dreptului de proprietate al apartamentului, deoarece calitatea de proprietar asupra locuintei unui bloc este inerent legata si de calitatea de membru al asociatiei.

Aceasta decizie are o logica bine pusa la punct, deoarece este practic imposibil spre exemplu ca o persoana sa ajunga in locuinta sa, fara sa traverseze un interval anumit de timp prin spatiul comun, si in acelasi timp, locuirea intr-un bloc de locuit implica relatii multiple cu persoanele care locuiesc in alte apartamente din acelasi bloc sau complex de blocuri, care insa la fel foloseste aceleasi bunuri comune.

Asadar locatarii vor achita contributiile si facturile Asociatiei la fel ca alti coproprietari, chiar si fara expres sa intre in Asociatie si sa semneze o cerere ca este de acord cu Statutul Asociatiei sau fara sa semneze Contractul al Asociatiei de locatari, care apropo poate fi modificat cu votul majoritatii membrilor respectivei asociatii.

Sursa foto: adevarul.roRevenind la discutiile privind asociatiile de locatari, in special in procesul de dare a blocului in exploatare sau in anii urmatori acestui proces, tin sa mentionez ca in general toate facilitatile se conecteaza la fiecare individual la darea in exploatare a blocului sau dupa, si anume prin intermediul Asociatiei de locatari, care se formeaza din membrii tuturor apartamentelor dintr-un bloc locativ sau complex de blocuri locative. Spre exemplu se inregistreaza o multime de cazuri prin care furnizorii de servicii nu incheie contracte individuale cu consumatorii, ci doar cu Asociatia de coproprietari.

Aceasta are loc din cauza ca spatiile comune, cum ar fi tevile, tunelurile pentru cabluri s.a. nu au inca un stapan concret, care in cazul blocurilor trebuie sa fie Asociatia de locatari. De asemenea in cazul anumitor datorii ale anumitor consumatori, la fel cum se intampla in blocurile vechi, este practic imposibil de deconectat de la apa persoanele datornice, pe cand in cazul constructiilor noi, se poate foarte usor de deconectat intreg blocul de la apa menajera, si deja Asociatia va achita datoriile, chiar impartind la toti locatarii m3 datornici.

De multe ori companiile de constructii infiinteaza Asociatia de coproprietari scutindu-i pe locatari de anumite batai de cap, insa acest lucru are si dezavantaje, si anume faptul ca compania va tinde sa incheie contracte fara sa se consulte mereu cu locatarii, sa stipuleze anumite tarife care pot fi mai mari decat ar fi necesar, sau sa gestioneze blocul cu ajutorul companiilor partenere, cum ar fi de exemplu cele de monitorizare video si paza.

Interesant este faptul ca uneori companiile de constructii nu se grabesc sa dea in exploatare blocul, conectand totusi blocul la gaz, apa si lumina (sau doar unele dintre acestea). Tarifele la acestea se achita deja in dependenta de intelegerile cu compania si politicile acesteia, la unele firme se achita ca persoana fizica, la alte companii ca persoana juridica. In cazul in care blocul nu este dat in exploatare dar se livreaza servicii comunale, atunci de cele mai multe ori compania de constructie in taina si fara instiintari a creat Asociatia de locatari, iar proprietarii vor fi nevoiti sa achite facturile atat cat le vin, fara a se fi exprimat din timp despre anumite gestionari de fonduri si servicii.

Insa exista cazuri cand fie Asociatia de coproprietari din Moldova a fost infiintata de locatari, fie de compania de constructie, toti se implica activ in gestionarea acesteia, sau cel putin exista un grup de locatari carora le pasa. Inafara de facturile pentru serviciile comunale si comunicatii, taxa de intrare in asociatie, se creaza si un anumit fond, care se foloseste la plata salariilor persoanelor responsabile din Asociatia de locatari (Presedintele Asociatiei, contabilului), cat si altor persoane, cum ar fi femeia de serviciu, tehnicianul, paznicii etc., – salarii care sunt impozitate ca orice salariu. Deasemenea se poate face un fond si pentru anumite reparatii, procurari, imbunatatiri etc, si chiar pentru investitii, la fel cum o fac societatile comerciale.

In unele blocuri sau complexe de blocuri exista o taxa fixa pentru acest fond, insa cel mai recomandabil este plata pentru metru patrat (m2). Suma deja variaza de la caz la caz, in dependeta de regiune, infrastructura si volumul blocurilor, deoarece uneori un bloc cu 7 etaje strange mult mai putini bani decat un complex rezidential cu 5 blocuri a cate 15 etaje.

Asadar sumele variaza de la caz la caz, conform statisticilor fiind intre 1.50 – 15 lei / metru patrat pentru o luna.

Aceste sume sunt justificate deoarece dupa darea in exploatare a blocului si formarea Asociatie de locatari blocul trece in balanta si raspunderea Asociatiei, nu a statului cum era in URSS si cum se mai intalneste in blocurile construite atunci. Procesul de creare a unei Asociatii de coproprietari este de circa 2-3 luni.

Conform Legii Nr. 913 din 30.03.2000 condominiului în fondul locativ, organele de conducere ale asociatiei de coproprietari sînt: Adunarea generala a membrilor (reprezentantilor) asociatia de coproprietari si Consiliul de administratie al asociatiei de coproprietari. In cazul in care asociatia de coproprietari este constituita din peste 40 de membri, pentru a participa la adunarile generale se alege cate un reprezentant din partea a 5 membri ai asociatiei. Membrii consiliului de administratie se aleg din randul membrilor asociatiei de coproprietari la adunarea generala pe termenul stabilit de statutul asociatiei de coproprietari, dar nu mai mult decat pe 3 ani. Acestia aleg Presedintele Consiliului, la fel pe un termen de maxim 3 ani.

 

Autor: Begu Valentin (jurist, Master in Drept)Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

Copyright © 2013-2019 Begu Valentin. Toate drepturile sunt rezervate.

Scroll to top