You Are Here: Home » Consultatii Juridice » Articolul 50 – retragerea din Uniune Europeana

Articolul 50 – retragerea din Uniune EuropeanaArticolul 50 – retragerea din Uniune Europeana

Marea Britanie este prima tara din istorie care activeaza articolul 50 din Tratatul de la Lisabona privind retragerea unui stat din Uniunea Europeana. Apropo principalele caracteristici ale Tratatului de la Lisabona le gasim aici doar.

Asadar, in urma referendumului din data de 23 iunie 2016, in care aproape 52% din britanici au optat pentru iesirea Regatului Unit din Uniunea Europeana, autoritatile de la Londra au demarat procesul de pregatire de iesire din blocul comunitar, proces care a implicat si anumite etape interne de decizie, care mai apoi s-a confirmat la nivel oficial abia la 29 martie 2017, prin care Londra a notificat oficial Uniunea Europeana privind dorinta de a iesi din Uniune.

Asadar, Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord a activat articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, introducand in dictionarele lumii un nou cuvant, si anume BREXIT !

Sursa foto: http://romanialibera.roCu toate ca s-a dat startul unei perioade de circa 2 ani de negocieri, textul tratatului este unul foarte succint, lasand in anumite locuri posibilitatea de interpretari, dupa cum afirma unii juristi de drept international.

Iata textul integral al art. 50 din Tratatul de la Lisabona privind retragerea unui stat membru din Uniunea Europeana:

1. Orice stat membru al Uniunii Europene poate decide sa se retraga din Uniune in conformitate cu propriile reglementari constitutionale.

2. Un stat membru care decide sa se retraga isi notifica intentia Consiliului European. Avand in vedere orientarile furnizate de Consiliul European, Uniunea negociaza si incheie un acord cu acest stat, care stabileste modalitatile retragerii sale, tinand cont de cadrul relatiilor sale viitoare cu Uniunea. Acest acord se negociaza in conformitate cu Articolul 218(3) al Tratatului privind functionarea Uniunii Europene. Acesta se incheie in numele Uniunii de catre Consiliu, statuand cu majoritate calificata, dupa obtinerea aprobarii Parlamentului European.

3. Tratatele inceteaza sa se aplice statului in cauză de la data intrarii în vigoare a acordului de retragere sau, in caz contrar, dupa doi ani de la notificarea prevazută la paragraful 2, mai putin in cazul in care Consiliul European, in acord cu statul membru in cauza, decid in unanimitate sa prelungeasca aceasta perioada.

4. In sensul paragrafelor 2 şi 3, membrul Consiliului European sau al Consiliului care reprezinta statul membru care se retrage nu participa la dezbaterile Consiliului European sau Consilului si nici la deciziile care il privesc.
Majoritatea calificata se defineste in conformitate cu Articolul 238 alin. (3) lit. (b) al Tratatului privind funcţionarea Uniunii Europene.

5. Dacă un stat care s-a retras din Uniune cere sa adere din nou, cererea sa este supusa procedurii prevazute de Articolul 49.

Observam astfel ca articolul 50 este format din 5 alineate. Speram ca aceste dispozitii sa fie suficiente diplomatilor si specialistilor implicati in procesul Brexit.

 

 

 

 Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

Copyright © 2013-2018 Begu Valentin. Toate drepturile sunt rezervate.

Scroll to top